Iedereen kent het ondertussen wel, de 360 graden foto. Een foto waarbij je 360 graden om je heen kunt kijken. Er zijn al meerdere apps op de markt waarmee je met je telefoon een 360 graden foto kunt maken die er op het eerste gezicht goed uit ziet. Zeker van voldoende kwaliteit om de plek of locatie te onthouden waar jij bent geweest. Daarnaast is het ook altijd leuk om de gezichten van anderen te zien wanneer je ze de plek laat zien
Voor de 360 graden foto maak ik geen gebruik van een app of go pro. Ik zal proberen uit te leggen waar het gevaar schuilt en welke keuze ik heb gemaakt in apparatuur.
Om een goede 360 graden foto te maken moet je de juiste keuze maken in je zogenoemde Nobel Point. Dit is de plek waarvan je de foto gaat maken en dan vooral de plek waarop je jouw lens laat rond draaien. Het is van groot belang dat je ronddraait om de plek van je lens en bijvoorbeeld niet van je camera. Waarom? Als je de foto gaat maken in de draaicirkel van je body betekent het dat de afstand van je lens tot het object verandert. De afstand wordt langer of korter naarmate je de draai maakt. Dit zal zorgen voor parallax. Er zijn gelukkig genoeg software programma's die dit aardig goed oplossen, maar het volledig wegwerken lukt niet meer. Dit maakt dat een 360 foto op je mobiel via de app er in eerste instantie heel mooi uit ziet, maar toch vaak te maken heeft met parallax.
Waarneer je jouw Nobel Point hebt gekozen is het van belang om je juiste instellingen te kiezen. Vaak beschikt een spiegelreflex camera over een goede lichtmeter. Je kunt jouw body in de omgeving rond draaien (zet de stand van je body dan op A, of de stand waarin je diafragma vast staat) en kijk welke sluitertijd je body kiest. Ga je van het gemiddelde uit, dan zit je meestal wel goed met je lichtmeting. Beter een iets te donkere foto dan een overbelichte! Wat ik hierin vergeet te vertellen is dat je allereerst het juiste diafragma getal moet kiezen. f22 voor veel scherpte in de foto of bijvoorbeeld f3.5 of zelfs nog lager f2.0 om veel scherpte diepte te hebben. Na de keuze van je diafragma kies je, je juiste sluitertijd. Zet de camera niet op de autofocus, schakel deze uit zodat je niet elke keer een andere focus in je foto hebt. Maak daarna de juiste keuze in je witbalans. Buiten, kies voor een zonnetje. Of waarneer je binnen bent kies voor kunstlicht.
Je zou nu in staat moeten zijn om een goede foto te kunnen maken. De instellingen zijn juist! Nu nog de juiste apparatuur :) En hieronder het lijstje met producten die ik gebruik:
- 8mm fisheye lens van Samyang f3.5 Bij deze lens kan ik de zonnekap eraf halen. Dit is van groot belang omdat ik beschik over een full frame camera. Ik krijg anders de randen van de zonnekap op de foto. Niet zo mooi!
- Nodel Ninja lens ring voor de 8mm fisheye lens van Samyang. Dit om dus te kunnen fotograferen om het draaipunt van de lens.
- Nodal Ninja RS-1 met RM10 rotator. Dit fantastisch stukje techniek draai je op je statief. Hierin kun je de lensring vast draaien en beschik je over de mogelijkheid om de camera in precies de juiste stand te zetten en te draaien. 10 stops om genoeg overlap in je foto te hebben (minimaal 20%). De producten van Nodal Ninja zijn een echte aanrader
- Mijn tripod statief
- Afstandsbediening om, zeker bij een lange sluitertijd, geen trilling in je foto te hebben doordat je per ongeluk net iets te hard op je body drukt.
- En last but not least, mijn vertrouwde Nikon D600 (trouw beestje!)
Uiteindelijk heb je nog de software nodig om jouw foto's om te zetten naar een panaramo of 360 graden foto. Ik maak gebruik van het programma PTGui. Zeer overzichtelijk en werkt snel!
Hopelijk hebben jullie hier iets aan gehad! Ik ga proberen wat vaker een blog te schrijven, de volgende zal gaan over je foto op een Xpozer! Sinds kort ben ik een pro Xpozer dealer, ik vertel hier graag meer over!