TOFF FOTOGRAFIE
Concerten
03 november 2014

De afgelopen periode heb ik al een heel aantal concerten verslonden. Deze keren niet om tussen de menigte te staan en te genieten van de muziek, maar samen met mijn camera om iets van de emotie van muziek vast te leggen in een foto! Concertfotografie is erg leuk en uitdagend om te doen!

Zo was ik afgelopen zaterdag avond bij het concert van Marshall Hall en Wes Hampton, twee grootheden binnen de Southern Gospel en ook wel bekend van de Gaithers. Mannen met een geweldige stem en bereik. Bij binnenkomst op de locatie is het soms toch even slikken... Zo ook deze keer! Een zeer compacte ruimte die dan ook zeer efficient werd gebruikt. Oftewel weinig bewegingsruimte voor mij als fotograaf. Balen?? Nee zeker niet! Dit brengt improvisatie in mij naar boven om alsnog de foto's te maken zoals ik die in gedachte heb. Misschien voor de concertganger op zijn plekje niet altijd even leuk... Maarja ook die geniet na die tijd van een hopelijk mooie foto! :)

Deze foto maakt mij wel erg enthousiast! Alsof je in de huid van de dirigent kan kruipen...

Dat ik hier dan (even) voor een aantal mensen sta, neem ik op de koop toe.

 

Soms krijg ik wel eens de vraag waar je bij concertfotografie op moet letten. Hierbij een aantal dingen op een rijtje...

Allereerst is het licht heel belangrijk! Waar komt het vandaan, hoe is het gericht, hoe fel is het licht, enz. Houd ook rekening met je camera en een lichtsterke lens. Denk hierbij minimaal aan een diafragma van 2.8 en zet je iso gerust op 800.

Wacht daarnaast altijd op een goed moment, domweg veel klikken kan eigenlijk iedereen! Maar dat moment vastleggen waar echt wat gebeurt...

En als laatste: niet flitsen! Op de fotovakschool kreeg ik het boek aangeraden "Three songs, no flash". Hier beschrijft een groot concertfotograaf hoe hij in 3 nummers de beste foto's moest maken en uiteraard zonder flitsen.

terug naar blogs