TOFF FOTOGRAFIE
Studio Fotografie
20 april 2016

Een nieuw blog en deze keer over studio fotografie. Wel gaaf om te vertellen is, dat de kans zeer groot is dat ik dit jaar een serieus grote studio tot mijn beschikking ga krijgen. Op dit moment maak ik de studio foto's nog bij mij thuis, klein studiootje... maar het voldoet!

 

Ok Terug naar waar ik over wil bloggen, studio fotografie!

 

Ik ga een aantal aspecten langs van het fotograferen in een studio, valkuilen en do en dont's. Vaak hoor je fotografen zeggen: "ik fotograaf niet in een studio, dit is voor mij te statiscch" Enigszins kan ik me dit voorstellen maar, als je seen studio foto goed maakt kan deze juist ontzettend sprekend zijn.

 

Wat heb je minimaal nodig om een goede studio foto te maken?

1) Een ruimte waarin je goed kunt werken, bewegingsruimte hebt en niet te licht is.

2) Achtergrondsysteem, doek of papierrol en indien mogelijk verschillende kleuren.

3) Een lichtbron. Dit kun je creeren met continu licht of, zoals mijn voorkeur geniet, met flitslicht.

4) Uiteraard je camera met lens. Hier wil ik niet te diep op ingaan, er zijn zoveel keuze's als het aankomt op een goede body of lens. Ga eerst maar uit van dat wat je nu hebt.

 

Nu komt het erop aan dat je gaat experimenteren. Vraag een model om te komen of gebruik een object. Probeer heel veel verschillende dingen! Minder licht, meer licht, van achteren of van voren, enz. Je zult gaan merken dat je steeds sneller en makkelijker een foto weet te maken zoals je hem in gedachten hebt. Ik zal een paar verschillende voornbeelden geven:

 

lees meer
De nieuwe printtechniek voor foto op doek!
16 november 2015

Zoals beloofd zou ik een blog schrijven over Xpozer. Een nieuwe print techniek die, naar mijn mening, een afdruk op canvas teniet doet!

 

Ondertussen hebben wij in huis al een aantal xpozer afdrukken hangen. En geloof het of niet, bij elk bezoekje dat wij krijgen gaat het eerste gesprek over de foto's aan de muur. Wauw wat mooi en scherp, zijn veel gehoorde uitspraken. Nou ik moet mijzelf hierin scharen en blijf net zo enthousiast over deze afdrukken!

Vergelijking foto op Plexiglas
Vergelijking foto op Plexiglas

Xpozer, wat is het? Zoals Xpozer het zelf zegt, wanneer je (zeker als fotograaf) een foto aan de muur hebt hangen, moet deze perfect zijn. Kleurrijk, scherp en strak! Hiervoor zorgt Xpozer door de volgende dingen. De foto's worden afgedrukt op een fotografische folie zonder een bepaalde structuur. Dit zorgt voor de scherpte in de afdruk. Wat de foto zo kleurrijk maakt is, dat Xpozer zijn afdrukken heeft gekalibreerd. Dit wil zeggen, de kleuren komen echt overeen met de foto zoals die is gemaakt. Het strakke design maakt het af met een mooi spansysteem. De foto zweeft als het ware voor je muur. Dit spansysteem maakt het tevens ook heel makkelijk om snel een andere foto op te hangen. Je kunt dus prima varieren!

Xpozer panorama New York

Het leuke van dit hele verhaal is dat ik mijzelf sinds kort een Xpozer pro dealer mag noemen. Dat betekent dat je via mij een afdruk tegen een scherpe prijs kunt krijgen! Leuk voor mij, omdat ik dan zeker weet dat de foto die is gemaakt echt mooi op de muur komt... en leuk voor jou! Jij hebt er een pronkstuk bij.

lees meer
360 graden fotografie, mijn keuze!
09 november 2015

Iedereen kent het ondertussen wel, de 360 graden foto. Een foto waarbij je 360 graden om je heen kunt kijken. Er zijn al meerdere apps op de markt waarmee je met je telefoon een 360 graden foto kunt maken die er op het eerste gezicht goed uit ziet. Zeker van voldoende kwaliteit om de plek of locatie te onthouden waar jij bent geweest. Daarnaast is het ook altijd leuk om de gezichten van anderen te zien wanneer je ze de plek laat zien

 

Voor de 360 graden foto maak ik geen gebruik van een app of go pro. Ik zal proberen uit te leggen waar het gevaar schuilt en welke keuze ik heb gemaakt in apparatuur.

 

Om een goede 360 graden foto te maken moet je de juiste keuze maken in je zogenoemde Nobel Point. Dit is de plek waarvan je de foto gaat maken en dan vooral de plek waarop je jouw lens laat rond draaien. Het is van groot belang dat je ronddraait om de plek van je lens en bijvoorbeeld niet van je camera. Waarom? Als je de foto gaat maken in de draaicirkel van je body betekent het dat de afstand van je lens tot het object verandert. De afstand wordt langer of korter naarmate je de draai maakt. Dit zal zorgen voor parallax. Er zijn gelukkig genoeg software programma's die dit aardig goed oplossen, maar het volledig wegwerken lukt niet meer. Dit maakt dat een 360 foto op je mobiel via de app er in eerste instantie heel mooi uit ziet, maar toch vaak te maken heeft met parallax.

 

Waarneer je jouw Nobel Point hebt gekozen is het van belang om je juiste instellingen te kiezen. Vaak beschikt een spiegelreflex camera over een goede lichtmeter. Je kunt jouw body in de omgeving rond draaien (zet de stand van je body dan op A, of de stand waarin je diafragma vast staat) en kijk welke sluitertijd je body kiest. Ga je van het gemiddelde uit, dan zit je meestal wel goed met je lichtmeting. Beter een iets te donkere foto dan een overbelichte! Wat ik hierin vergeet te vertellen is dat je allereerst het juiste diafragma getal moet kiezen. f22 voor veel scherpte in de foto of bijvoorbeeld f3.5 of zelfs nog lager f2.0 om veel scherpte diepte te hebben. Na de keuze van je diafragma kies je, je juiste sluitertijd. Zet de camera niet op de autofocus, schakel deze uit zodat je niet elke keer een andere focus in je foto hebt. Maak daarna de juiste keuze in je witbalans. Buiten, kies voor een zonnetje. Of waarneer je binnen bent kies voor kunstlicht.

 

Je zou nu in staat moeten zijn om een goede foto te kunnen maken. De instellingen zijn juist! Nu nog de juiste apparatuur :) En hieronder het lijstje met producten die ik gebruik:

- 8mm fisheye lens van Samyang f3.5 Bij deze lens kan ik de zonnekap eraf halen. Dit is van groot belang omdat ik beschik over een full frame camera. Ik krijg anders de randen van de zonnekap op de foto. Niet zo mooi!

 

- Nodel Ninja lens ring voor de 8mm fisheye lens van Samyang. Dit om dus te kunnen fotograferen om het draaipunt van de lens.

 

- Nodal Ninja RS-1 met RM10 rotator. Dit fantastisch stukje techniek draai je op je statief. Hierin kun je de lensring vast draaien en beschik je over de mogelijkheid om de camera in precies de juiste stand te zetten en te draaien. 10 stops om genoeg overlap in je foto te hebben (minimaal 20%). De producten van Nodal Ninja zijn een echte aanrader

 

- Mijn tripod statief


- Afstandsbediening om, zeker bij een lange sluitertijd, geen trilling in je foto te hebben doordat je per ongeluk net iets te hard op je body drukt.

 

- En last but not least, mijn vertrouwde Nikon D600 (trouw beestje!)

 

Uiteindelijk heb je nog de software nodig om jouw foto's om te zetten naar een panaramo of 360 graden foto. Ik maak gebruik van het programma PTGui. Zeer overzichtelijk en werkt snel!

 

Hopelijk hebben jullie hier iets aan gehad! Ik ga proberen wat vaker een blog te schrijven, de volgende zal gaan over je foto op een Xpozer! Sinds kort ben ik een pro Xpozer dealer, ik vertel hier graag meer over!

lees meer
Concerten
03 november 2014

De afgelopen periode heb ik al een heel aantal concerten verslonden. Deze keren niet om tussen de menigte te staan en te genieten van de muziek, maar samen met mijn camera om iets van de emotie van muziek vast te leggen in een foto! Concertfotografie is erg leuk en uitdagend om te doen!

Zo was ik afgelopen zaterdag avond bij het concert van Marshall Hall en Wes Hampton, twee grootheden binnen de Southern Gospel en ook wel bekend van de Gaithers. Mannen met een geweldige stem en bereik. Bij binnenkomst op de locatie is het soms toch even slikken... Zo ook deze keer! Een zeer compacte ruimte die dan ook zeer efficient werd gebruikt. Oftewel weinig bewegingsruimte voor mij als fotograaf. Balen?? Nee zeker niet! Dit brengt improvisatie in mij naar boven om alsnog de foto's te maken zoals ik die in gedachte heb. Misschien voor de concertganger op zijn plekje niet altijd even leuk... Maarja ook die geniet na die tijd van een hopelijk mooie foto! :)

Deze foto maakt mij wel erg enthousiast! Alsof je in de huid van de dirigent kan kruipen...

Dat ik hier dan (even) voor een aantal mensen sta, neem ik op de koop toe.

 

Soms krijg ik wel eens de vraag waar je bij concertfotografie op moet letten. Hierbij een aantal dingen op een rijtje...

Allereerst is het licht heel belangrijk! Waar komt het vandaan, hoe is het gericht, hoe fel is het licht, enz. Houd ook rekening met je camera en een lichtsterke lens. Denk hierbij minimaal aan een diafragma van 2.8 en zet je iso gerust op 800.

Wacht daarnaast altijd op een goed moment, domweg veel klikken kan eigenlijk iedereen! Maar dat moment vastleggen waar echt wat gebeurt...

En als laatste: niet flitsen! Op de fotovakschool kreeg ik het boek aangeraden "Three songs, no flash". Hier beschrijft een groot concertfotograaf hoe hij in 3 nummers de beste foto's moest maken en uiteraard zonder flitsen.

lees meer